Spirituele houten beelden...

In 1994..2 jaar voor zijn overlijden..verscheen deze kleine novelle van mijn vader,Niek van der Heide....een ontroerende en diepzinnige novelle over de beeldsnijder Johannes,die op een herfstdag van een vreemdeling de opdracht krijgt een beeld te vervaardigen van zijn Heer,in Wie de kunstenaar oprecht gelooft.

Zijn drie ontwerpen,waaraan hij maandenlang met de volle inzet van zijn talent heeft gewerkt,worden alle drie door de vreemdeling afgewezen.

Dit brengt Johannes in een diepe crisis,die grote gevolgen heeft voor hemzelf,zijn omgeving en zijn werk.

Niet alleen bij Johannes brengt de vreemdeling iets teweeg...ook de lezer van deze novelle ontkomt niet aan de uitstraling van deze geheimzinnige opdrachtgever.

Helaas is dit boekje niet meer te koop en ook 2e hands is het heel moeilijk om nog te bemachtigen...Ik heb nog 2 exemplaren voor de liefhebber thuis liggen....dus als je belangstelling hebt...even een mailtje sturen en ik stuur het boekje naar je toe.

Een recensie

Een beeldsnijder krijgt van een vreemdeling de opdracht een beeld te maken van zijn Heer.

De beeldsnijder (vervaardiger van houten beelden) en timmerman Johannes krijgt op een dag bezoek van een vreemdeling die hem opdraagt een beeld te vervaardigen van zijn Heer in Wie de kunstenaar oprecht gelooft. Zijn drie pogingen worden weliswaar gewaardeerd, maar afgewezen. Hij komt in een geestelijke crisis terecht. Wat hij gemaakt had, waren ten diepste zelfportretten die zijn levensvisie weergaven, maar niet het beeld van de Heer vertoonden. Uiteindelijk keert het licht terug. De boeiende novelle is een soort tijdloze allegorie. De namen Johannes en zijn ‘boze buurman’ Diabolus zijn signalen voor een diepere zoektocht van de mens naar zichzelf en naar God. De Vreemdeling blijft een intrigerende persoon. De schrijver suggereert veel, geeft goed doordachte aanzetten, maar werkt niet alles geloofwaardig uit. Dat begint al bij de wonderlijke opdracht. Nu is dat een allegorie eigen; gevolg is dat de lezer geboeid blijft.


(Biblion recensie, Drs. Henk Kisteman.)